МАРИНА ЦВЄТАЄВА

«Вы, чьи широкие шинели
напоминали паруса,...
 
Шинелі ваші так летіли
як паруси,
і шпори весело дзвеніли
і голоси,
 
і ваші очі - діаманти,
на серці вирізали слід, -
чарівні, надзвичайні франти
минулих літ!
 
Одним зусиллям владним волі
ви брали серце і скалу, -
царі на бойовому полі
і на балу.
 
Вас берегла рука Господня
і серце матері. Лише
учора - хлопчики, сьогодні
ви - офіцери вже!
 
Були малими і вершини і бокали,
м'яким – черствий казенний хліб,
о, мужні юні генерали
своїх судіб!
 
Мені здається, що могли ви
рукою, перснів повною і втіх,
і дів плекати кучері і гриви
коней своїх.
 
В єдиній неймовірній скачці
прожили свій короткий вік ...
І ваші кудрі, ваші бачки
засипав сніг.
 
Три сотні ви долали - троє!
Лиш мертвий не вставав з землі.
Ви були діти і герої,
ви все могли.
 
Так само і зворушливо і юно,
як ваша божевільна рать ішла? ..
Золотокудра вас Фортуна,
як матінка вела.
 
Перемагали ви й кохали,
любили шаблі вістря і життя -
і весело переступали
у небуття.