Кит

Кит
Полярный кит размером с дом -
Не рыбка для стола.
Его не сваришь целиком,
И супница мала.
 
Сей компенсировать изъян
Нам может жир китов -
Замена маслу из семян
(Растительных даров).
 
И каждый в Оксфорде студент
Знать должен, как топить
Китовый жир. Потом - доцент -
Он сможет всех учить.
 
2017
 
The Whale
Hilaire Belloc
 
The Whale that wanders round the Pole
   Is not a table fish.
You cannot bale or boil him whole, 
   Nor serve him in a dish. 
 
But you may cut his blubber up
   And melt it down for oil,
And so replace the colza bean
   (A product of the soil). 
 
These facts should all be noted down
   And ruminated on,
By every boy in Oxford town
   Who wants to be a Don.